Tragiskt det här är en fruktansvärt viktig bok!

Till frihetens försvar, En kritik av den normativa multikulturalismen” är den krångliga titeln på en bok som sätter fingret rätt på alla ömma punkter i debatten om invandrarkulturers vara i det “svenska” samhället. Boken benar upp begreppen och serverar en glasklar analys med dito slutsats och den här boken bör vara obligatorisk läsning för alla socialarbetare, lärare, politiker, journalister, etc. Per Bauhn, professor i praktisk filosofi, och författaren och samhällsdebattören Dilsa Demirbag-Sten står bakom.

Och äntligen får jag själv alla pusselbitarna på plats. Jag har tidigare här på bloggen formulerat mig om varför jag tycker det är fel, horribelt fel, att landsting ska bedriva omskärelse på gossebarn, och jag har absolut inte förstått hur det kan vara tillåtet när inget sjukhus skulle komma på tanken att tillåta en förälder få inopererat silikonbröst i en nyfödd flicka. Men Till frihetens försvar förklarar precis varför det kan gå så snett i ett samhälle som försöker vara tolerant och demokratiskt…

Boken manar till kamp för att värna om individens rättigheter i en demokrati och det betyder att samhället måste sluta gulla med grupperingar, kulturer, religionsutövningar, värderingar, attityder och argument, etc  som förhindrar medborgare att kunna ta del av just de här rättigheterna. Som typ en del invandrarflickor som blir dubbelt förtryckta: först av sin egen så kallade kultur sedan av det omgivande samhället som i vällovligt tolerant anda gör allt för att hon ska kunna stanna kvar i sin förtryckta position.

Jag har aldrig tidigare kunnat bena ut hur man ska kunna komma åt de här mekanismerna utan att förfalla till rasism och liknande, men Till frihetens försvar ger all nödvändig hjälp i ärendet. Den bästa bok jag läst på länge!

This entry was posted in Kultur and tagged , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Tragiskt det här är en fruktansvärt viktig bok!

  1. Mona says:

    Har skickat länken till alla socialarbetare jag känner!

  2. ulf r says:

    Skulle man kunna få låna denna bok vid tillfälle? Jag har läst några andra recensioner av boken och de pekar i samma “riktning”.

  3. wendel says:

    Jag inordnade mig demokratiskt i majoritetssamhällets villkor och stod i kö på biblioteket i väntan på min medborgerliga tur att få låna boken. I morgon måste jag lämna tillbaka den för det är antagligen 19 nya som vill låna den. Men hävda du att du tillhör en religiös minoritet som känner sig kränkt ifall ni inte får särskilt tillträde till boken före alla andra. Och behåll sedan boken så klart!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s