Inga kvinnor till Mars, såklart!

Så har det återigen hänt: en kvinna klagar på sexuella trakasserier från en man varvid gärningsmannen går fri, men alla kvinnor straffas.
Jag läser i dagens Sydsvenskan om det ryska experimentet i Moskva som nu startar med att låsa in sex personer i en rymdstation under 520 dagar. Det här för att simulera nästa rymdmål: att kunna resa tur och retur Mars. Alla deltagarna är män. Varför? Jo, vid tidigare inlåsningsexperiment uppgav en kvinnlig kanadensisk astronaut enligt Sydsvenskan: “att en manlig rysk kollega inte kunde hålla fingrarna i styr”.
Först vill jag protestera mot formuleringen för den låter ju bara trevlig, det är väl så en gärningsman formulerar sig, knappast offret. Därefter vill jag invända mot logiken: eftersom en kvinna utsatts för någon form av övergrepp av en man får inga kvinnor deltaga i testet. Det här är samma logik som i sin förlängning ger att en våldtagen kvinna i vissa länder kan erhålla dödsstraff på grund av att hon därmed gjort sig skyldig till utomäktenskapligt sex. Offret är den skyldige.
Och nu ska alltså det dyra rymdexperimentet utesluta kvinnor därför att en man begått en klandervärd handling. Det hade varit en ur moralisk synpunkt mer logisk konsekvens om övergreppet resulterat i att alla män uteslöts eftersom de tydligen inte kan bete sig, men att döma alla efter en är fel. Och det är inte vanligt heller när en man gjort något… När man även skrattat färdigt över att kvinnor skulle få räknas som fullvärdiga representanter för människan i ett rymdexperiment så är det säkert bara att erkänna att det blir mycket lugnare med bara killar i låtsasrymdskeppet, eller hur? För bögar finns väl inte i ryssens värld?

This entry was posted in Journalistik och massmedia. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s