Quizen i onsdags 26 maj 2010

Stephen gick ut igenkännligt lättsamt, men sedan körde vi fast i en del snårigheter. Fast vi bommade redan på andra frågan och svarade Marconi på vem som skickade iväg det första telegrammet 1844, det var ju Morse! Däremot fixade vi efter gedigen genomgång vilken brittisk premiärminister som satt längst under 1900-talet. Och även vilken rälig cocktail Perm är känd för eller vilken godare ingrediens kaffe ska blandas med för att få fram Royal Coffee.
Men sen kom det: Om man klättrar uppför Mount Everest på bergets sydsida och klättrar ner för dess nordvägg, i vilket land befinner man sig då? Vi svarade Nepal för vi trodde sydsidan gick ner i Indien. Men berget gränsar till Nepal i syd och Tibet i norr. Det senare är inget eget land utan skrivs i NE som Tibet (Kina) och i Wikipedia som Tibet, Kina. Stephen nämnde inget om Kina utan angav rätta svaret till enbart Tibet. Spitfire, som vi rättade, hade svarat Kina (Tibet) om jag inte minns turordningen fel och i enlighet med Stephens system stod det därmed två länders namn som svar. Vi rättade den talongen med ett frågetecken just där. Hade Stephen följt uppslagsverken hade han korrigerat med att ge Spitfire ett poäng till och då hade de vunnit kvällens omgång, så det där var inte bra!
Svårt och ogörligt var det att komma fram till vad det som kommer från latinets ord för synbar och som betyder att något är iögonfallande uppenbart heter på engelska.
Vi trodde vidare inte på att rätta svaret för vilket språk i Pyreneerna det är som helt saknar släktingar, att det är baskiskan. Vi satsade på att Andorra hade ett eget språk med samma namn…
Man lär så länge man lever!

This entry was posted in Quizen i onsdags and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s