Förväxla inte religion och utövare!

“Skånepartiets ordförande Carl P Herslow visade upp antimuslimska affischer under ett torgmöte. Nu åtalas han för hets mot folkgrupp. (…) Bilderna visade profeten Mohammed naken med en nioårig hustru.” skriver Sydsvenskan 20 maj 2010.

“Skånepartiet satte i april upp en valaffisch med en mindre affisch som sades föreställa profeten Muhammed tillsammans med sin nioåriga hustru. Båda avbildades nakna. Under stod texten “Han 53 och hon 9. Är det sådana bröllop vi vill se i Skåne?”” skriver Skånska Dagbladet  samma dag.

Den information som går att läsa i Skånskan framkommer inte alls i Sydsvenskans version. I den senare är dels Herslow dömd på förhand genom formuleringen “antimuslimska” affischer, dels tycks hets mot folkgrupp förväxlas med kritik av religioner vilket är tillåtet.
I Sydsvenskans framställning förleds läsaren därmed lätt att tro att det var bilden och vad den påstods föreställa som är det åtalbara; en livsfarlig sammanblandning i våra tider av för mycket hätska angrepp på den svage, men där vi bedriver på tok för lite kritisk granskning av alla religioner och deras plats i samhälle och det offentliga rummet.
Skånska Dagbladets mer objektiva och sakligt korrekta redogörelse ger bättre vid handen vad det är frågan om: Att den åtalade kan ha hetsat mot folkgrupp. Ska bli intressant följa den fortsatta rapporteringen och själva målet i sig.

This entry was posted in Journalistik och massmedia, Religion och politik. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s