En bild säger mer än tusen ord

IMG_1711Large

Välkommen till Kvarnbys spännande historia! Den här lilla byn har på sin tid haft fyra livsmedelsaffärer och en av dem låg i det gula huset till höger på Råkritegatan. Det röda huset framför inhyste  en spannmålshandel innan det blev bilverkstad. Råkritegatan hette tidigare Kvarnbyvägen och gick sedan historiskt sett väldigt lång tid tillbaka att färdas på från Trelleborg till Lund. Ännu tidigare, under bronsåldern strök man förbi trakten på de då byggda vägarna för att ta sig från Hököpinge och upp till Uppåkra. Nu är Råkritegatan som synes avstängd, andra leder har tagit över trafiken.

Cykelbanan som skylten visar vart den går mellan är mer eller mindre anlagd på banvallen för tåglinjen Malmö-Genarp vilken lades ner 1948. Det var en privat driven kommunikationsled där de anställda fick slita hund och genomlida många strapatsrika vintrar innan företaget misskötts ner till grunden av ägarna, fast allt var inte deras fel. Om det går att läsa i Björn Åstedts fascinerande: Malmö-Genarps Järnväg 1894-1948 (Frank Stenvalls Förlag)

Till vänster bodde en gång konstnären Henning Malmöström. Han har gjort skulpturen Snäcka  i Badhusparken i Malmö. På tomten hade han enligt uppgift skulpturer, numer finns åtminstone Sveriges största trumpetträd bakom muren: catalpa bignonioides, på dagens bild ser man höjden, men först när trädet slagit ut kan man säga att den verkligen tar en magnifik plats. (26/4  2010)

This entry was posted in Bilder, Kultur, Malmö and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s