Efter 27 990 år fick dildon ny design

Det är ju fredagkväll så gå nu hem och lek med er själva, avslutade Humanist- och Teologdagarnas siste föreläsare sin underhållning med. För hans föreläsning var roande: Dildodesign genom 28 000 år. Den första var gjord i sten och ser ut som en penis. Och så fortsatte det i 27 990 år förutom att materialet blev ett annat. Men det var först för tio år sedan som, enligt Björn Fritz vid institutionen för kulturvetenskaper vid Lunds universitet där arrangemanget hölls, en dildo plötsligt började se helt annorlunda ut och därmed fungera mycket bättre för sitt ändamål.  Känsliga män kanske ska sluta läsa här för en penisformad dildo är inte optimal för verksamheten ifråga. Vad hände för tio år sedan, frågade föreläsaren sig och det kan man ju undra. Designen sedan dess utgår i varje fall enbart från dildons funktion och syfte och föreläsaren visade många bilder på ny formgivning.
Ett genombrott för hjälpmedlet verkar för övrigt  järnvägens tillkomst ha varit. Så kallat hysteriska kvinnor började missbruka tågresor och tjuvåka. Botemedlet blev att gå till doktorn och få behandling med den ångdrivna vibratorn som uppfanns 1869 och som tydligen avlastade läkarna.
Humanist- och Teologdagarna bjöd även på Ann Heberlein som höll just en sådan sympatisk föreläsning som bara hon kan och det om ämnet ondska. För att finna källan till den senare ska vi söka efter var rädslan har sin gång, tipsade Heberlein och lyfte även på andra stenar som skam och stolthet.
Jag hann även med filosofidoktoranden Cathrine Felix energiska hyllande av Facebooks “Varma koppen-vänskap” och filosofen Tobias Hansson Wahlbergs pedagogiska introduktion till begreppet block-tid och hur den står sig i jämförelse med vår “vanliga” tidsuppfattning. Den senare säger oss att förfluten och framtida tid inte existerar nu vilket block-tiden medger är lika verkliga.
Det här tvådagars-arrangemanget vid LU drar skoklasser från när och fjärran och en stor behållning var förmånen att få prata med tre skärpta filosofistuderande gymnasietjejer från Blekinge, heja er! Den där nissen som skulle prata om varför paradigmskiften inte är så radikala som de förefaller eftersom det går att spåra en kontinuitet genom den gamla teorin, han kunde ha fått ledas ut för han begrep inte vad en föreläsning är. Skulle ha varit mycket roligare att få höra er berätta om hur ni handskas med ämnet filosofi i er vardag istället. 🙂

This entry was posted in Kultur and tagged , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Efter 27 990 år fick dildon ny design

 1. Joachim says:

  Jag var också på Humanistdagarna i Lund men jag träffade inte på dig där. Fast jag gick förstås inte på dildoföredraget.

  • wendel says:

   Fegis! Det var mest kvinnor, i alla åldrar, på föredraget, men det satt även en handfull män där, mest äldre, och det var kanske modigt? Föredraget var i alla fall väldigt chosefritt och rakt och, som sagt, underhållande!

 2. Gunnar says:

  Peter Englund har skrivit en essä om massagestavens historia också.
  Jag tror den står med i Tystnadens historia, men jag minns inte säkert.
  Kul med bilden på det ångdrivna originalet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s