Vad finns inte på biblioteken?

Var på Stadsbiblioteket i Malmö igår och såg Pedro Almodóvars Los abrazos rotos. Verkar vara hans senaste film, den är från i fjol. Två timmar lång var den och den visades i lämplig sal där det serverades fika under hela föreställningen för den som ville. Kaffet kostade några kronor, men bion var gratis. Vi var väl ett hundratal i publiken varav mindre än tio procent var under femtio respektive var män. Men så ser statistiken ut för kulturkonsumenter också. Det är väl därför sporten får miljoner mer i bidrag, och betydligt mer utrymme i media, etc. Sporten drar fler män och fler yngre och anses väl med det vara viktigare och mer folklig. Eller?
Biblioteken är i alla fall de sanna kulturbärarna och folkstödjarna, och den breda verksamheten har slagit igenom i stadsdelarna också. På hemmabibblan i Husie satt i måndags tre småkillar och spelade dataspel, några ungdomar gjorde läxorna, en mamma matade sin bebis som satt fint i bibliotekets babystol, några damer läste tidningar medan några gubbar pratade med tjejerna från VA Syd som var där och ställde ut en soptunna för matavfall. Det fanns vanliga låntagare också. 🙂
Själv ville jag för första gången läsa handlingarna inför stadsdelsfullmäktigemötet på onsdagen, det var annonserat i morgontidningen att mötet skulle behandla upp emot ett dussin medborgarförslag. Jag blev nyfiken på de sistnämnda och enligt annonsen skulle det gå att läsa dem på Husiebiblioteket. Men det gick det inte. Antingen hade de kommit bort med internposten eller i internommöbleringen på biblioteket. För en gångs skull. Vi får hoppas det är så. Har vi demokrati ska den utnyttjas! Men det behövs nog en upplyst despot för att kultur ska få bättre stöd än sport…

This entry was posted in Kultur and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s