Lördagspromenad 30 januari 2010 och Vatten, del 1

Tänk om skylten satt där på riktigt? Så kommer framtiden att tänka om andra skyltar vi idag har på riktigt antagligen…

Museidags! Såg en lustig olja av 1600-tals flamländaren Jacob Jordaens på Malmö Museers historiska möbelavdelning där det hänger riktigt fina gamla tavlor på väggarna också. Jordaens har plattat perspektivet så katten i famnen ser ut att vara en uppförstoring av ett fotografi, kanske ett utslag av dåtidens bruk av camera obscura. Bredvid hänger en i mitt tycke betydligt bättre tavla, ett fantastiskt litet verk där konstnären anges till Okänd konstnär, Italien, 1500-talet. Det skulle vara roligt att få veta varför det INTE kan vara da Vinci.
Kommendanthuset visar fina porträttfoto från Rosengård samt en miljöutställning. Och först här får jag veta vad vattnet i Malmö har för hårdhetsgrad. Dvs det får jag inte. Men jag kan ta en broschyr som hänvisar till en annars ej helt lättfunnen url hos VA Syd och hemma ser jag att Malmö har medelhårt vatten på 5-6 dH. Äntligen kan jag dosera tvättmedlet rätt, tänker jag så klart. Och har varit missnöjd med att hårdhetsgraden inte framgår vare sig på hyllkanten till tvättmedelskanten på varuhusen, på Malmö stads hemsida eller ens omedelbart på Va Syds dito. Det här är ju jätteviktigt!
Men vad gäller egentligen? Standard verkar saknas för på det ena tvättmedelspaket jag har anges att medelhårt vatten börjar först vid mer än 6 dH, men på på det andra slutar vattnet vara mjukt först vid 8 dH. Hur ska jag dosera? Vad gäller för att avgöra om vattnet är mjukt eller medelhårt? Jag har epostat kundkontakten på Va Syd.
Sista utställningen jag styrde stegen till är den på Malmö Konsthall: Little Theatre of Gestures. Den innehåller roliga grejer av Kirsten Pieroth främst, men också en fin liten minnesutställning om en faders falska visitkort. Faller ingenting en på läppen kan man med fördel i så fall, men även annars också, tröstäta i restaurangen/kaféet. Obs ta dock vanligt kaffe!

This entry was posted in Kultur, Lördagspromenad, Miljö and tagged , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Lördagspromenad 30 januari 2010 och Vatten, del 1

 1. Tant Greta says:

  Tusen TACK idag kom Trisslotten. Har faktiskt aldrig haft någon tidigare, så det var riktigt spännande att skrapa och se att jag inte vunnit.
  Jag längtar också efter kultur.

 2. wendel says:

  För nytillkomna läsare så var Tant Greta en av bloggens vinnare i bildgåtan den förste januari 2010. En trisslott skickades således även till Mocambique med adressen på uppmaning skriven i decimeterhöga bokstäver, mycket trevligt försändelsen hittade fram.
  Ingen av pristagarna fick några vinster, beklagar, men samtidigt behöver tävlingsledningen inte gräma sig över att vi missade att skriva på lottutskicken att eventuell vinst tillfaller oss…

 3. Hej Anna-Mi!

  Såg ditt blogginlägg. Jag är ansvarig för vår webbsida. Självklart ska vi göra livet lättare för dig och andra malmöbor (även lundabor). Nu har jag lagt in en banner/bildpuff direkt från startsidan om hårdhetsgraden. Då vi även har ansvar för Lunds vatten är det inte möjligt att skriva siffran direkt på start (De har inte samma som Malmö). Din fråga om dosering har enligt vår kundservice skickats vidare till dricksvattenavdelningen. Kanske du redan har fått svar?

  I vilket fall är det inte kundvänligt att tvättmedelsföretagen skriver olika skalor. Men det är siffran som är viktig, Malmös vatten är medelhårt, så mitt tips är att gå på siffran (om inte vår dricksvattenavd säger något annat till dig).

  Dock så behöver man oftast inte dosera så mycket som det står. Jag doserar alltid enligt det lägsta på skalan (vid tvätt i Malmö) enl tvättmedelsförpackningarna. Dvs enligt mjukt vatten, fast vattnet är medelhårt. Och tvätten har alltid blivit ren. Överdosering är bara dåligt för miljön och belastar våra avloppsreningsverk.

  Som tack för en bra synpunkt så skickar jag dig gärna ett praktiskt doseringsmått och lite annat användbart som vi har tagit fram. Om du vill mejla mig din adress.

  Vänliga hälsningar Nina Sandqvist på VA SYD

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s