Tre papperstidningar i förortsdjungeln

Prenumererar numer på tre papperstidningar till förutom morgontidningen: I väntan på Malmö Fria/Fria Tidningen, Nya Upplagan och Riksdag &Departement.
R&D är först och främst suverän på att kortfattat ge en översikt över det svenska EU-arbetet och allt annat som händer i EU. Men givetvis också i att rapportera från inhemsk statlig myndighetsutövning och dito politiskt arbete. Är lite orolig att R&D ska tappa stinget efter att Nils Funcke slutat, men än känns blaskan koncis och nödvändig!
Nya Upplagan är den otroliga historien om ystadkillen Lars Yngve som får Noam Chomsky att skriva för honom jämte Ney York Times chefredaktör och svenska artister. Den här gratistidningen, som det kostar 300 kr om året att få hemburen istället, är dock väldigt ojämn.
I senaste numret, nr. 41, var Noam Chomsky, Lars Yngves intervju med Per Gessle, Ulf R Johansson om Sten Broman och Anna Järvinens helsidesdikt mycket läsvärda och sedan hade Eva Dahlgren en sympatisk krönika. Men det ytterligare tjugotalet texter plus en drös recensioner av film, litteratur och musik som också ingår når inte alls upp till samma klass utan befinner sig på ett sluttande plan ner mot gallimatiasens kökkenmödding. Och det är synd.
Tänk om det här dödköttet kunde skäras bort och det spänstiga tänket paras ihop med ett annat material istället? Ska dock bli spännande få nästa nummer för något säger mig att inget är det andra likt i den här publicistens verksamhet. Han bloggar kul, förresten, se min länklista.
Sist Fria Tidningen som jag inte riktigt fått grepp om än. Efter Arbetet, som jag fick av närboende kompis tills hon flyttade, var en provokativ läsning på flera sätt. FT håller en mer modest ton i sammanhanget samtidigt som bevakningsområdet är snarast globalt. Verkar både seriös och ambitiös. Jag återkommer i ärendet när och om det blir en riktig Malmöedition också.
Har du någon av de ovannämnda tidningarna, eller andra, och vad tycker du om dem du valt i så fall?

This entry was posted in Journalistik och massmedia and tagged , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Tre papperstidningar i förortsdjungeln

  1. Tant Greta says:

    Oj då, nu känner jag mig helt borta från allt vad kulltur och politik i Sverige heter. BBC, CNN, Sky news, E-news, Aljazeera, Russian news, Mozambique och portiugisksa nyheter och ett och annat lösnummer nummer av newsweek, det har jag, men men, de finns mycket att ta igen förstår jag. Får kanske be om en intensivkurs i allmänbildning när jag kommer till Sverige i framtiden.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s