Söndagspromenad 29 mars 2009

img_0902-largeDe nyhalmade pilarna ser ut som knutna nävar mot skyn, eller hur? De står vid en lekplats bredvid Risebergabäcken vid Trollstigen ut mot Kvarnby. Minner om att när de planterades fanns här antagligen ett jordbruk. Sök trädet och det säger något utanför sig självt!

 

 

img_0907-large

Precis som  här där vattnet “skrävlar” mot stenarna, ett ljudhärmande ord som en gång, på typ 1200-talet, gav byn bredvid, Östra Skrävlinge, sitt namn. Här gick de över på bronsåldern, våra förfäder, som är ungefär som grannarna eller killen på sätet bredvid dig i bussen, när de kom från handelsplatsen i Hököpinge på väg upp mot kultplatsen i Uppåkra. Vandringsleden gick tidvis i våtmark där det gällde att hitta torra korridorer. Det byggdes vägar under bronsåldern också varav en lär ha löpt där Husie Kyrkoväg går nu. Den ska sedan ha fortsatt över nuvarande Klågerupsvägen, genom Östra Skrävlinge (kanske delvis där byns bygata ännu går), över Risebergabäcken in i Gyllins trädgård, och där ska en nutida vandringsstig ha anor, och så vidare norrut. En annan väg gick längre österut över golfbanan i Kvarnby. En bit av den vägen finns på Malmö Muséer nu. Det nutida stenpartiet  på bilden ligger vid vattenleken vid Bäckagårdsskolan vilket är strax söder om det ursprungliga vadstället, vad jag förstår.

 

img_0904-large Ytterligare ett vårtecken. Men jag tycker mig ha sett dem hela vintern här ute i Kvarnby, eller?

This entry was posted in Söndagspromenad and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s