Lördagspromenad 13 december 2008

img_0788-large

Byvägen i Södra Sallerup är säkert tusen år gammal, kyrkan är ju från 1100-talet, så dagens trafik behöver hjälpmedel för att ta sig runt i kurvorna. Den här vidsyntheten i backspegeln fick mig att tänka på uttrycket “i eftertankens kranka blekhet”. I hela mitt liv har jag använt det fel. Tills jag fick en vänlig reaktion från en väldigt härlig och tålmodig korrekturläsare på min arbetsplats.

Jag har alltid trott att Shakespeare-citatet ovan betydde att om man först under funderingar i efterhand upptäckte att något man tidigare gjort eller sagt var ett felaktigt agerande, så kunde man blekna av insikten. Eller så tänkte jag mig att man för sent kom på hur man borde ha agerat i en viss situation och att den upptäckten inte kunde bli mer än en blek insikt i betydelsen verkningslös.

Men så är det icke. För poängen ligger snarare i ordet krank än blekhet. Det förra kommer från fornsvenskans kranker och betyder sjuk eller dålig och nått liknande heter det väl än på tyska. Eftertankens sjuka blekhet handlar därför om vad som händer med en när man inte kan komma loss och besluta sig utan lider av en överdriven försiktighet inför att just fatta ett beslut. Man kommer alltså aldrig till skott och denna oföretagsamhet kan ju vara påfrestande psykiskt, men jag måste säga att steget ändå känns längre mellan att använda uttrycket eftertankens kranka blekhet rätt än fel. Det är väl också lättare att agera överilat än inte alls så det rätta användningsbehovet för uttrycket föreligger nog mer sällan – i alla fall är det så för mig…

Jag tror aldrig jag ser uttrycket användas på rätt sätt heller. Och det beror säkert på dubbeltydigheten i ordet eftertanke: dels tankar i efterhand, dels mer genomtänkta tankar. För min del så kan jag inte längre använda det som tidigare, det känns fånigt nu när jag vet, men jag vill inte mista citatet i min vokabulär så antingen får jag börja säga “i som det inte heter eftertankens kranka blekhet” eller försöka bli mer handlingsförlamad och klaga på mitt eget beteende.

Suck. Jaja, det finns fler härliga citat att rycka loss från Shakespeare så på något sätt ska jag väl klara av att Hamlet säger att “så går beslutsamhetens friska hy i eftertankens kranka blekhet över”. I annat fall hamnar jag ju själv, etc. Det gäller alltså att inte tänka efter för mycket före. Utan efter. Fast då gäller inte citatet. Hjälp jag loopar.

This entry was posted in Lördagspromenad and tagged , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Lördagspromenad 13 december 2008

  1. anotherworld says:

    Titta vad man hitta.. en Kvarnbybo! =) I’m too!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s