Vägar till Kvarnby

Vägar till Kvarnby skrev jag under julen 2011 på beställning av Husiebiblioteket. De gillar min bloggavdelning om det gamla Kvarnby, men ville ha något de kunde låna ut på papper. Tydligen finns det ett visst tryck (sic!) och intresse hos bibliotekets besökare att informera sig om vår bygd. Jättekul! Biblioteket länkar till min blogg och har sammanfört mig med ett och annat intervjuoffer så självklart ville jag skriva något till dem.

Och det har blivit en berättelse där jag låter min lilla familjs tid i Kvarnby korsas av alla dem som gått före oss här. Historien är så uppenbar i Kvarnby, bara man vet vad man ska leta efter!

Hör gärna av dig med synpunkter på det jag skrivit! Och har du själv berättelser och bilder vore det jätteroligt att få ta del av ditt material!

Ladda ner som pdf:

Vägar till Kvarnby, en liten trevlig introduktion till nutid, dåtid och forntid i Kvarnby med omnejd.

Mer om Kvarnby förr i tiden:

Anders Ahlgren-kraftkarlen från Kvarnby
Belinda, arkeolog i Husie, på jakt efter forntiden i Gyllins
Bernt bakade bröd på Kvarnbybageriet
Fler glimtar från förr
Frans Nilsson hade ett jaktgevär
Handelsträdgårdar i Kvarnby
Kort från det gamla Kvarnby

Kvarnar i Kvarnby
Lilian berättar om Tillysborgs Värdshus
På promenad med Birgitta
Samling vid pumpen
Övrigt om det gamla Kvarnby

 

2 Responses to Vägar till Kvarnby

 1. Lisbeth Borgström says:

  Jag är en kvinna som är mycket intresserad av gammal historia!
  Undrar om ni vet vad som fanns på Hohögsgatan 111 förr i tiden?
  Kvisttofta förskola ligger där idag!
  Hade varit roligt att få höra lite om det!
  Hoppas på svar!
  Tack på förhand!
  Hälsningar från Lisbeth Borgström.

 2. wendel says:

  Det jag spontant kommer att tänka på är att det precis intill Kvisttofta Förskola och ut mot bilparkeringen har stått ett sorts förrådshus i rött tegel som kallades äggcentralen, jag tror den byggnaden är borta nu. Hur stor plats den verksamheten egentligen tog på sin tid vet jag inte.
  Vannavägen bör förr ha gått igenom området för Kvisttofta Förskola också, den vägen är ju avbruten numer, tittar du på en karta ser du hur den går på snedden från Röda Höja med siktet inställt
  mot Vannagården dit den förr mynnade, men nu inte längre når fram till. Philip Moding berättade under ett föredrag på Husiebiblioteket om att det här var den gamla vägen som karolinerna ska ha använt mellan Östra och Västra Skrävlinge. Det skulle jag gärna vilja veta mer om själv.
  På nuvarande Hohögsgatan och därefter på den fortsatta sträckningen österut från Kvisttofta Förskola, vilken ju idag är en cykelstig mot Bokskogen, så var här fram till 1948 räls utlagd för järnvägslinjen mellan Malmö Östra och Genarp.
  Området för Kvisttofta Förskola har alltså förr varit omgärdad av både järnväg och vanlig väg, men om det funnits något annat på själva marken än -vad jag förmodar- en liten åkerlapp och senare en fastighet för en äggcentral det vet inte jag, om någon vet mer så berätta!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s