Samling vid pumpen

Gulf bensinstation och affären

På nuvarande Klågerupsvägen 405 i Kvarnby, Malmö fanns förr  en bensinstation av märket Gulf. I det vita huset i fonden vilket än står kvar verkade llivsmedelsaffären Bengtssons eftr. Till vänster om det Olssons Karosseri- och Vagnfabrik.

Andra sidan vagnmakeriet

Tvärs över gatan från pumpen räknat fanns två bostadslängor som ägdes av trädgårdsmästare Bertil Muhr och som beboddes av dennes anställda. Husen är numer rivna.

Vagnmakeriet före nya verkstadhallen

Här har fotografen ställt sig på den ovannämnda tomten för Muhrs bostadshus och fotograferat Olssons Karosseri- och Vagnfabrik som ju låg till vänster om bensinstation och affär. Bilen ser ut att vara en inte riktigt färdig tillverkning. Vad som heller inte finns på plats är den senare tillkomna andra halvan av fabriken vilken byggdes till höger om gavelhuset, båda finns kvar idag. Borta är däremot det hus som skymtar i fonden till höger; det var packhus för Muhrs trädgårdsmästeri. Handelsträdgården bredde ut sig på större delen av den tomt som idag är bebyggd med radhuslängor.

May-Britt utanför bensinstationen på Tillysborg

Bilderna från det gamla Kvarnby har Bo Olsson ställt till bloggens förfogande. Och här på sista fotot ser vi Bos syster May-Britt utanför den andra bensinstationen i Kvarnby! Den här fanns på tomten för Tillysborgs Värdshus.
Har du också minne och bilder från det gamla Kvarnby? Hör av dig och kommentera gärna det som här har presenterats och lagts upp.

Mer om Kvarnby och Husie förr i tiden:

Anders Ahlgren-kraftkarlen från Kvarnby
Belinda, arkeolog i Husie, på jakt efter forntiden i Gyllins
Bernt bakade bröd på Kvarnbybageriet
En gammal urklippspärm berättar
Fler glimtar från förr
Frans Nilsson hade ett jaktgevär
Handelsträdgårdar i Kvarnby
Kort från det gamla Kvarnby
 
Kvarnar i Husie 
Lillian berättar om Tillysborgs Värdshus
På promenad med Birgitta
Samling vid pumpen
Övrigt om gamla Husie

Se även: Vägar till Kvarnby som bloggredaktören skrivit. Där väver jag in vad jag själv varit med om hur Kvarnby har förändrat sig sedan jag flyttade hit 1991 med vad som har hänt här sedan hedenhös. Det bästa med min korta skrift är nog dock förteckningen över hembygdsforskaren Helge Anderssons alla artiklar i Malmö Kulturhistoriska Förenings Årsbok (Elbogen) om Husie. Ladda ner en pdf-fil här på min skrift  eller låna häftet på Husiebiblioteket.

2 Responses to Samling vid pumpen

  1. Ingela Gustafsson says:

    åhhh, vilken guldgruva för en kvarnby bo….vi bor i 2.an på hörlandersväg. 😆

    • wendel says:

      Tack! Det är jätteroligt med alla fina bidrag och kommentarer jag fått för avdelningen om hur det var i Kvarnby förr i världen. Och visst har vi det fortsatt bäst här i byn med all natur runt omkring oss!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s