Lillian berättar om Tillysborgs Värdshus

IMG_2031Large

Tillysborgs Värdshus öppnade 1853 och hade till en början en något turbulent historia som man kan läsa om i till exempel skriftserien från Malmö Kulturhistoriska Förening; det handlade om tillstånd eller inte för alkoholutskänkning bland annat. I vår tid har värdshuset haft ett större antal ägare, men sedan 1968 och fram till att rörelsen avvecklades 2002 var det en och samma värdshusvärdinna som stod för ruljangsen: Lillian Jörgensen!
– Jag har ett långt förflutet inom restaurangrörelsen i både Sverige och utomlands och var vid tillfället intresserad av att ha en egen rörelse. Fick ett tips om Tillysborgs Värdshus och det var kärlek vid första ögonkastet, säger Lillian och minns hur hon först hyrde och därefter köpte värdshuset för 300 000 kronor.

Mycket pengar 1968 och inte mindre betungande var det väl att Lillian var ensamstående med en dotter som hon fick ha barnflicka till. Men det gick! När Lillian tog över var värdshuset inrättat som kafé och kiosk vilket Lillian ändrade på.
– Jag satsade på mat och byggde om därefter.
Hundra sittande lunchgäster om dagen året om serverades med hemlagad husmanskost fem dagar i veckan. I början var det öppet även lördagar och kvällar.
– Men jag slutade med kvällsöppet. Och kiosken som hörde till stängde jag också för jag kunde inte vara på två ställen samtidigt.
Men Lillian hann med att både laga och servera maten samt diska och städa lokalen varje dag. När jag frågar hur hon orkade och hann tittar hon på mig som om hon inte förstår frågan. Okey, jag går vidare och frågar vilka som kom och åt istället under de här 35 åren.
– Kritan och jorden har ju varit det som dominerat verksamheten här i Kvarnby genom bruken och trädgårdarna och det fanns kvar på 60-talet. Men sedan fanns här även verkstadsindustri, träförsäljning,skrotfirmor, etc. Och alla de som jobbade behövde äta!

Tillysborg

Även om Tillysborgs Värdshus inte hade någon lokal konkurrent som lunchrestaurang så var kundkretsen större och Lillians mat lockade fler:
– De kom från Jägersrostallet och från Televerket för att äta frukost, för det serverade jag också. Det var helt enkelt vanligt att jobbarna började sin arbetsdag hos mig. Och när LV 4 hade övningar på Robotfältet så fick de komma hit och äta här med sina leriga kläder, de hade vi kommit överens om.
Ännu mer att göra med andra ord.

– På lördagarna kunde raggarna glidåka hit och samlas här med sina stora bilar. På lördagarna gjorde jag även smörgåsar till dem som arbetade på kontoren runtomkring, det var ju arbetsdag sex dagar i veckan på 60-talet.
– I takt med att Kvarnby utvecklades kom det också hela tiden nya kategorier lunchgäster som till exempel alla byggjobbare. Jag hade även matgäster från kranskommunerna.
Det sistnämnda faktumet hade säkert draghjälp av att Tillysborgsvägen, som nu är avstängd norrut från rondellen där värdshuset ligger, tidigare gick hela vägen till Lund och att vägen från rondellen söderut  för länge sedan gått till Trelleborg, men i modern tid åtminstone varit bakvägen till Oxie.

img_0294-largePå grund av kundkretsen har det mest varit män som ätit och de har kunnat välja mellan soppa, fisk och kött. Lillian har lagat i princip samma maträtter genom åren, gjort smörgåstårta på beställning och haft pannkakor som enda efterrätt.
-Jag har alltid gjort likadant, har inte funnits anledning ändra på menyn eller tillagningen. Kanske kom det in lite mer pasta på slutet. Och portionerna har varit lika stora.
På menyn stod saker som sill, köttbullar, schnitzel, rotmos, kalvlever och höns med ris och curry.
-Inga halvfabrikat någonstans, skriv det!
Vad var mest populärt? undrar jag.
– Den absolut mest populära maträtten under de sista tio åren var falukorv med stuvade makaroner!
Lillian stängde för snart åtta år sedan, bor kvar och trivs med livet som det är.
– Jag saknar inte arbetet efter femtio år inom restaurangbranschen; jag började som lärling vid 14 års ålder på Hotell Randers elevutbildning på Jylland i Danmark. Så jag är så nöjd nu, säger Lillian och lutar sig tillbaka i solstolen.
Det är henne väl unnat.

Mer om Kvarnby och Husie förr i tiden:

Anders Ahlgren-kraftkarlen från Kvarnby
Belinda, arkeolog i Husie, på jakt efter forntiden i Gyllins
Bernt bakade bröd på Kvarnbybageriet
En gammal urklippspärm berättar
Fler glimtar från förr
Frans Nilsson hade ett jaktgevär
Handelsträdgårdar i Kvarnby
Kort från det gamla Kvarnby
 
Kvarnar i Husie 
Lillian berättar om Tillysborgs Värdshus
På promenad med Birgitta
Samling vid pumpen
Övrigt om gamla Husie

Se även: Vägar till Kvarnby som bloggredaktören skrivit. Där väver jag in vad jag själv varit med om hur Kvarnby har förändrat sig sedan jag flyttade hit 1991 med vad som har hänt här sedan hedenhös. Det bästa med min korta skrift är nog dock förteckningen över hembygdsforskaren Helge Anderssons alla artiklar i Malmö Kulturhistoriska Förenings Årsbok (Elbogen) om Husie. Ladda ner en pdf-fil här på min skrift  eller låna häftet på Husiebiblioteket.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s