Kort från det gamla Kvarnby

Jag har fått in en fantastisk samling foton från Bo Olsson i Täby. Han är född och uppväxt i Kvarnby och barn och barnbarn till grundarna av Olssons Karosseri- och Vagnfabrik som i huset på Klågerupsvägen 407 bland annat byggde brandbilar till hela södra Sverige under 30-talet.

De privata fotografierna är i huvudsak tagna av Bo Olsson som också förmedlat de mesta av fakta till bildtexterna. Länkarna i texten går till Kort från Kvarnbys nutida vandringar med  bilder av samma motiv och/eller mer information i ämnet.

Har även du kommentarer, bilder, berättelser, etc om det gamla Kvarnby? Känn dig varmt välkommen att kontakta Kort från Kvarnby!

Erik Arne och 3 gesäller

Bos pappa Arne Olsson och farbror Erik samt tre gesäller på ett busschassi utanför bilfabriken. I bakgrunden syns Bjällbygatan 3. Bilden togs 1923.

*

Tidig busskaross från AOKV

Så här blev det färdiga resultatet! En tidig kaross från vagnmakeriet.
*

Bjällbygatan 3

Anders Olsson i Kvarnby fyller 60. Bostaden fanns på Bjällbygatan 3, tvärsöver Klågerupsvägen från företaget sett.

*

Sallerupsvägen 405
Bredvid Olssons fabrik fanns
en av Kvarnbys fyra livsmedelsaffärer. Här ovan syns Bengtssons eftr. på Klågerupsvägen 405. Så här ser huset ut idag. Bilden, som återfinns i Elbogen för 1986, ska enligt bildtexten ha funnits på ett vykort stämplat 1932.

De andra affärerna var:
Fru Jönssons affär på nuvarande Råkritegatan (gult tegelhus i bakgrunden)
Jeppssons på Klågerupsvägen 424, specerier med mjölkaffär och charkuteri bredvid.
Truls Olssons div.affär
Truls Olsson Klågerupsvägen 454. Bild från Elbogen 1984, “Tröls Ols” lär ha haft allt!

Det fanns en fjärde handlare som lade ner i mitten av 40-talet och där verksamheten övergick till Skölds cykelaffär. Men de andra ovan nämnda butikerna fanns i alla fall kvar 1956 då Bo Olsson flyttade från Kvarnby.
Kvarnby hade under en period samtidigt förutom fyra livsmedelsaffärer och en bilfabrik även telegrafstation, järnvägsstation, skrädderi,  sömmerska, skomakare, flera bagerier, charkuterier och frisersalonger, cykelaffär, mjölkaffär, rökeri, taxirörelse, värdshus med konditori och ett spannmålsmagasin. Den sistnämnda aktiviteten huserade i en röd magasinsbyggnad vid Råkritegatan, idag omgjord till bostad och arbetsplats för Dahlqvists Bilverkstad & Däckservice.  Spannmålshandlaren Alfred Persson bedrev vad man skulle kunna kalla dåtidens byggmarknad och utsädesförsäljning i byggnaden.
Skräddaren Sigfrid Olsson lär ha verkat i ett hus på Klågerupsvägen 403, granne med Bengtssons eftr. i så fall.
Och i hörnet av Klågerupsvägen och Hörlanders gata arbetade skomakare Klintberg vilket tydligen var ett vanligt namn i Kvarnby förr.
Det har även funnits ett postkontor uppe i Kvarnby eller Södra Sallerup som de kvarteren snarare kallades förr (det finns både Kvarnby, Kvarnby by och Kvarnby station), men under vilka år? Det lades ner i början av 90-talet, men när öppnades det?
Och givetvis har det funnits en kvarn i Kvarnby, men då får du gå in på Fler glimtar från förr.

*

Kvarnbypågar

Några glada cyklande Kvarnbypågar. Notera löpsedeln från Kvällsposten på väggen utanför Bengtssons eftr. Bo Olsson har fotograferat sina kompisar Rune Nilsson och Lennart Palmblad vilka bodde i stationshuset respektive huset bredvid värdshuset på Tillysborgsvägen.

*

Kvarnby station

Kvarnby JVG-station

Kvarnby station på sträckan Malmö-Genarp, en linje som lades ner 1948 och som har en fascinerande historia. Stationshuset brann upp 1985. Linjen var viktig för kritbrukens leveranser, men användes även för bokskogsutflykter. Dagens cykelväg till bokskogen från Malmö följer i stort den gamla banvallen. Foto: SJK-foto.

*

Kvarnby KritbrukEtt av de kritbruk som hade nytta av järnvägen var Kvarnby kritbruk vars kontorsbyggnad, ej på bild,  i hörnet av Råkritegatan och Kvarnbyvägen har gjorts om till bostadshus. Själva bruket ser man spåren av på golfbanan. Här en av produktionslängorna.

*

När tåget rullade ut från Kvarnby station mot Genarp var nästa anhalt Södra Sallerup där det strax innan på höger sida fanns ett stickspår ner i en åkerslänt för ilastning av lerbrytning. Den sänkan har  grundvattnet numer tagit över till fromma för några änder, sothöns och den eviga hägern. Stannar man till där på nuvarande cykelbanan skymtar vykortets hus i fonden. Vattensamlingen som ses på vykortet ses dock inte från banvallen. Gården är Prydesholm som fått sitt namn av ganska räliga orsaker.

37588858_1

*

Sallerups Prästgård

 Till vänster om banvallen längre fram från förra bilden räknat finns Södra Sallerups prästgård, här ser vi den äldre versionen. Dammen lär ha tjänat som vattenreservoir åt ångloken. Det ser ut som om dammen är mindre idag.

*

72510112_1

Var det inte kritbruk så var det handelsträdgårdar som präglade aktiviteterna i Kvarnby. Vykortet visar Gyllins växthusodlingar, de största i Europa när det gällde rosor åtminstone. Här tydligen nejlikeplantor.

*

43636897_1

Nils Bengtssons handelsträdgård i Fortuna, Kvarnby var en annan verksamhet. Det finns en utmärkt uppsats av Christina Mellberg om handelsträdgårdarna i Husie, fråga på stadsdelsbiblioteket i Husie! Eller kontakta bloggen så får du en pdf.

*

Segelflyg

Det hände mer i Kvarnby! Ett segelflygplan har nödlandat på ängen utanför Hörlanders väg, klarade sig tydligen inte Bulltofta. Fotograf Olsson var påpassligt på plats.

*

Mårtenssons mosse

Hörlanders väg slutade norr ut i Mårtenssons mosse namnat efter trädgårdsmästare Axel Mårtensson. Den här bilden bör vara fotograferad från bronsåldershögen Frillinge hög vid Tillysborgsstigen. Idag är mossen omgärdad av stängsel och bostadsområde.

*

46627110_1

På det här vykortet kallas högen Frölinge hög och utsikten från den är denna gång åt ett annat håll, verkar det som.

*

46627112_1

Folkets Hus i Kvarnby. Det karaktäristiska huset finns kvar, men nu med annan verksamhet.

*

Henning Malmström

Konstnären i Kvarnby hette Henning Malmström som levde mellan 1890 och 1968. Han bodde i den gamla skånelängan vid Råkritegatan där Sveriges största catalpa bignonioides växer. På Malmströms tid fanns det skulpturer i den stora trädgården. Carl Milles lär ha hälsat på.
Foto: Erik Liljeroth, från Malmö ett bildverk, Allhems förlag 1954.

*

Virentofta 3

Husie nya skola, startade verksamheten 1924  i Virentofta.

*

49279104_1

Och där nere i utmarkerna har vi också Den Kungliga Skånska Luftvärnskåren, LV 4.

Mer om Kvarnby och Husie förr i tiden:

Anders Ahlgren-kraftkarlen från Kvarnby
Belinda, arkeolog i Husie, på jakt efter forntiden i Gyllins
Bernt bakade bröd på Kvarnbybageriet
En gammal urklippspärm berättar
Fler glimtar från förr
Frans Nilsson hade ett jaktgevär
Handelsträdgårdar i Kvarnby
Kort från det gamla Kvarnby
 
Kvarnar i Husie 
Lilian berättar om Tillysborgs Värdshus
På promenad med Birgitta
Samling vid pumpen
Övrigt om gamla Husie

Se även: Vägar till Kvarnby som bloggredaktören skrivit. Där väver jag in vad jag själv varit med om hur Kvarnby har förändrat sig sedan jag flyttade hit 1991 med vad som har hänt här sedan hedenhös. Det bästa med min korta skrift är nog dock förteckningen över hembygdsforskaren Helge Anderssons alla artiklar i Malmö Kulturhistoriska Förenings Årsbok (Elbogen) om Husie. Ladda ner en pdf-fil här på min skrift  eller låna häftet på Husiebiblioteket.

22 Responses to Kort från det gamla Kvarnby

  1. Linda Unnhem says:

    Hej!
    Vad roligt att läsa och se bilderna!
    Idag är det vi som bor i huset på Bjällbygatan 3! Kan tänka mig att Bo har en del att berätta om vårt hus! 🙂

  2. Bo Olsson says:

    Jo! Bo har en hel del att berätta om Bjällbygatan 3.
    Jag vet var alla spöken gömmer sig (skojar bara).

    Välkommen att kontakta mig så skall jag berätta om huset och folket
    i omgivningen på 40 och 50-talet.

    Maila eller ring.
    ols.bo(at)telia.com
    08-51010300

    Vänliga hälsningar
    Bosse

  3. Larry Rosengren says:

    Hej Bosse, några år sedan vi pratades vid på telefon. Läste här på bloggen om Kvarnby Folkets Hus. Jag måste berätta en kort historia om just Folkets Hus; som du kanske vet så fanns det en brottarklubb, Kvarnby Atletklubb, som höll till i huset. Klubben var mycket aktiv under fyrtio- och femtiotalet, jag själv tränade brottning i fyra-fem år in på femtiotalet. Laget bestod av undertecknad, Sven Lindberg, Långefrans söner Edvard, Henning, Ville samt Arne Ström i tungvikt.
    Det var en mycket härlig och rolig tid. Vi hade en styrelse som bestod av “toffelmakare Klinteberg”, Hellborg som arbetade på kritbruket med ekonomi och Lennart Larsson som domare samt Erik Jönsson som var styrelseordförande. Vid ett årsmöte i mitten på femtiotalet uppstod tyvärr en del meningskiljaktigheter och mötet skulle avslutas utanför klubblokalen med knytnävarna… De äldre brottarna kom nu i riktigt handgemäng varvid malmöpolisen fick avsluta mötet. Efter den incidenten upplöstes klubbens existens. Ordförande Jönsson startade en ny klubb med namnet Mellanhedens Brottarklubb, en klubb med sin historia. Efter upplösningen av Kvarnby Atletklubb kom en bordtennisklubb att bildas istället i Folkets Hus.
    Hälsningar
    L Rosengren

    • Hej Larry Rosengren,

      Tack för mycket intressant information.
      Erik Jönsson är nämligen min farfar.
      Visst vet jag att han startade Mellandhedens Brottarklubb, dock berättade han aldrig om mötet som avslutades av malmöpolisen. 🙂

      Jag har följt min farfars fotspår och var med att öppna upp Golden Leaf Thaiboxnings klubb i Malmö.
      Där jag själv blev en framgångsrik boxare, med bl.a europamästare.
      Sedan åkte jag till Thailand och har gått många professionella matcher där. Och är nu igång med att öppna ett gym i Thailand.

      Som sagt, tack för intressant läsning 🙂

      Mvh
      Tobias Jönsson

  4. ingela says:

    hej!

    Jag håller på att släktforska och har hittat några släktingar i husförhörslängderna från 1800talet där det står att de bodde i Kvarnby No 8. Vet någon vilket hus det kan vara….?

    Hade varit tacksam om någon med information kunde kontakta mig på fieldbeach@hotmail.com

    tack ingela

  5. Elsa Rensfeldt says:

    Hej

    Någon som vet något om Axel Kristell( min morfar)? Tacksam för svar:)

    Elsa Rensfeldt Luleå

  6. Karoline Akerjordet says:

    Hej,

    Vet ni om det finns någon karta över järnvägen som gick här? Jag bor på Björkbotatan 8 och håller på att gräva en liten grönsakshörna i trädgården och har hittat saker som liknar gamla järnvägsspår, stora nitar, mursten etc. Är jättenyfiken på vad som fanns innan. Huset är från 1926 och han som bodde här då jobbade med järnvägen.

    Annars, superspännande å läsa om området!

    mvh,
    Karoline

  7. wendel says:

    Mycket spännande upptäckt!
    Jag kan rekommendera boken Malmö-Genarps Järnväg 1894-1948, utgiven på Frank Stenvalls förlag som finns i Malmö.
    Häri läser jag att järnvägen, som gick längs nuvarande Hohögsgatan, just vid korsningen av Hallstorpsvägen fick en hållplats anlagd 1923: Virentofta hållplats och det kan ju inte ha varit långt från där du bor. Hållplatsen var nu inte mycket att skryta om i byggnadsväg: “Den bestod bara av en jordplattform” står det i ovannämnda bok och hållplatsen lades ner 1931. Så om det är rester av den du hittat kan man ju undra.
    Själva Hohögs station bestod förutom av stationshus av rundspår och flera stickspår och det verkar ju bättre när det gäller att hitta rester av det. Stickspåren revs också upp “senast i början av 1920-talet” skriver Björn Åstedt som jag glömt berätta är författare till verket som är lätt att få tag i från förlaget, antikvariat eller bibliotek. Enda problemet här för att få en förklaring till varför du hittat resterna i din trädgård är att Hohögs station låg på andra sidan av Videdalsvägen…
    Men han som ägde ditt hus kan ju vara förbindelselänken och i boken har du även en gedigen personalförteckning som tar upp vem som jobbade var. Så ifall han som bodde i ditt hus jobbade vid Hohögs station kan det ju vara rester av stickspåren du hittat. Rätt festligt. Ifall virket nu inte är förgiftat! Men det var visst bara metall och sten du funnit? Jag sökte på bokens författare och hittade en Björn Åstedt som jobbar på Trafikverket, med ett 040-nummer angivet, kan ju vara en slump. Men är det han kanske han tycker ditt fynd är intressant och kan berätta mer!

  8. Karoline Akerjordet says:

    Hej,
    Har hittat mycket spännande. Allt jag hittar ligger under ‘första jordlagret’ ca 30 cm ned i jorden. Jag hittar mursten som ser ordnat ut (som en grundmur av en art), 12 cm långa tjocka nitar och långa rostiga metall-blad (järnvägsrälsen?). Annars hittar jag många olika stensorter, glasbitar och mycket kol. Så något måste har brunnit ner där.
    Jag blir lite nervös när du säger förgiftat!? Vad menar du då?
    Jag har all information om husets tidiga ägare. Köpebrev från 1926 (rätt kul). Jag måste få tag på den där boken så jag kan se.

    mvh,
    Karoline

  9. wendel says:

    Träet som järnvägsräls vilar på, syllarna, impregnerades förr med kreosot som är cancerframkallande. Giftigheten beror på hur träet hanteras. Fynden du berättar om kan möjligen också härröra från växthus, hela Kvarnby var i princip som ett enda växthus på sin tid. Så försök ta reda på vad som fanns på tomten innan 1926, det skulle ju kunna ge en ledtråd.
    Ibland byggde folk dock först ett väldigt litet hus att bo i medan det riktiga bostadshuset byggdes. Det lilla huset kom att stå kvar som förråd, etc. Du ser den typen av första-hus i området runt omkring där du bor, till exempel. Ett sådant hus på just din tomt kan med tiden ha rivits till fromma för att odla där istället. Så det kan ju vara sådana husrester du också träffat på. Fast alltså: hittar du syllar till järnvägsräls i jorden hade jag hört med expertis innan jag börjar odla något där som ska ätas om man säger så. Hör gärna av dig och berätta mer om fynden på din tomt och vilka som bodde där förr, etc. Tack för att du skrivit!

  10. Anita says:

    Hej!
    Av en händelse hamnade jag på din hemsida – såååå intressant! Jag och min familj flyttade till Virentofta 2006. Huset vi bor i sägs ha en spännande historia – det ska visst vara flyttat från Lundavägen och hit. Ja, jag undersöker lite om det kan vara sant. Det sägs också att han som lät bygga det arbetade vid järnvägen. Det är därför jag letar efter info om järnvägen. Nu udnrar jag om du kanske har gamla foton från det här hållet också – eller om du har någon kontakt som vet mer! Du får gärna höra av dig via min mail så vi kan höras av!
    Hälsningar
    Anita Wallin

    • wendel says:

      Jag säger som till tidigare kommentator att införskaffa boken om järnvägen! Själv har jag inte fler “egna” bilder än de jag lagt ut i princip, men däremot finns det bilder och berättelser om Virentofta i Malmö Kulturhistoriska Förenings årskriftserie Elbogen som sträcker sig bak till åtminstone 1933! Det var framförallt förre kyrkvaktmästaren i Husie kyrka, Helge Andersson, som skrev förnämligt om Husie ur alla möjliga perspektiv. Kontakta föreningen jag nämner: http://www.elbogen.nu/ och be om hjälp att hitta de nummer där det särskilt står om Virentofta. Har du tur kan du köpa dem billigt av föreningen, i annat fall går de att läsa på stadsbiblioteket. Det finns åtminstone två utgåvor i serien som enbart är register över i serien publicerade artiklar, kolla då särskilt på vad Helge Andersson skrivit. När det gäller järnvägen så kanske samma tips som jag gav förre kommentatorn funkar för dig. Skulle vara roligt få veta lite om du själv vet mer en dag, låter väldigt spektakulärt om husflytten! Men jag rekommenderar även Stadsbyggnadskontoret, deras arkiv är värt ett besök! Lycka till

  11. Karina says:

    “Det hände mer i Kvarnby! Ett segelflygplan har nödlandat på ängen utanför Hörlanders väg”
    Det första huset man ser är mitt föräldrahem och det ser ut som min mor på bilden, men jag är inte säker.
    En mycket trevlig blogg du har!

    God fortsättning på julen!
    Karina Göransson
    V.Stationsgatan

  12. wendel says:

    Spännande! Ditt föräldrahem är det nummer 8 som låg mittemellan rökeriet i sexan och sista huset, tian, där de hade kalkoner? Det vore jätteroligt om du har fler kommentarer eller någonting annat att berätta från hur det var förr i Kvarnby! Jag har själv bott här i snart 21 år nu och märker att jag också kan börja berätta hur det var och såg ut här “förr”. 🙂 God fortsättning själv och tack för komplimangen!

  13. Sussie S says:

    Hej! Jag söker information om Malmö Krita som tydligen är nerlagt. Vet du om det är samma företag som Kvarnby Krita som startades på 18-talet?
    Mvh.
    Susan

    • wendel says:

      Ja det är samma och jag skriver en del om det företaget och dess förhistoria i min Vägar till Kvarnby som du kan låna på biblioteken i Malmö. Du kan också ladda ner kompendiet som pdf här på bloggen, se rubriklisten till höger.
      Malmökrita AB har själva gjort en fin liten bok om sitt företag och dess framväxt, rikt illustrerad, jag hänvisar till den i min skrift. Boken “Malmökrita” finns både i Malmösalen på Malmö Stadsbibliotek nere i stan och på Malmö Stadsarkiv, men de exemplaren är ej till hemlån utan ska läsas i på plats. Kolla i de bättre antikvariaten om du vill ha boken hemma, den bör finnas där!

  14. Hej,
    Min far växte upp på Olvongatan, Hohög och jag har några foton från hans skoltid. Jag har för mig att han gick i skola i Kvarnby vid något tillfälle.
    Jag har han och klassen/klasserna sittandes på skoltrappan. Skulle behöva en bild på Kvarnby skola.
    Var det inte den som låg sidan om Solhagen?
    mvh
    /Robert Wahlström

    • wendel says:

      Allt beror på när din far var glytt! 🙂 Det fanns både småskola och vanlig skola uppe i Kvarnby, men det var främst på 1800-talet dessa var aktuella. 1924 stod Husieskolan klar och i Hohög fanns från samma årtionde Hohögsskolan. Olvongatan verkar ligga lite mittemellan båda. Varför inte ta fotografierna i handen och gå runt byggnaderna så känner du förhoppningsvis igen vilken skola det är. Ett aber är förstås att Husieskolan gjort en tillbyggnad på baksidan så satt klassen i fråga på en trappa där finns den senare nog inte kvar.
      Bredvid nuvarande Husieskolan står ett äldre annex, kanske är det vad du tänker på när du skriver om en skola bredvid Solhaga? Skolhuset ligger dock på andra sidan Klågerupsvägen, mittemot Solhaga i så fall, och det här är ju inte Kvarnby utan Östra Skrävlinge eller Husie. Uppe i Kvarnby finns Kvarnby Folkhögskola, den huserar i en gammal byskola, men som sagt det var länge sedan byskolorna var i drift.
      Det skulle vara väldigt roligt att få tal av dina efterforskningar. Du har inte lust att skriva lite om din släkts lokala historieförankring, visa bilder, etc? På egen hemsida om du har så klart eller så är du välkommen att ta en sida här i min avdelning Kort från det gamla Kvarnby? Många hälsningar Anna-Mi

  15. Lars G says:

    Hej!
    Jag har försökt luska reda på var Kvarnby 4 kan ha legat. På någon karta ser det ut som det kan vara utmed Tullstorpsvägen nära kungagraven, men även utmed Råkritegatan någonstans.
    Har du kunskapen var de olika tomterna låg i Kvarnby?
    Tack för en oerhört intressant blogg om mina närmsta områden. Bor på Toftängen, och med andra ord granne med Kvarnby.

    • annamiwendel says:

      Tack för berömmet! Jag tänker hela tiden jag ska skriva mer och uppdatera, men det blir inte av, märker jag så jag behöver nog puttas igång lite av såna här trevliga kommentarer! Jo: om du går till sidan Kvarnar i Kvarnby så kan du ladda ner en pdf där, en karta över fastighetsbeteckningar i Södra Sallerup. Där hittar jag flera tomter med beteckningen 4 samt olika undernumreringar. Inte ovanligt att ett tomtnummer var utspritt på det här viset. Jag hittade när jag ögnade över kartan dels en tomt 4 nere vid Sallerups kyrka, dels några fyror uppe i Tullstorp runt Fortuna och mot Sunnanå. Finns säkert fler. Och frågan är då vilken av dem som är “Kvarnby 4″. Kanske kan stadsarkivet hjälpa till att tolka kartan? Berätta gärna när/om du klurat ut rätt svar! 🙂

  16. Sandra says:

    Jag håller på att släktforska och har hittat några släktingar i husförhörslängderna från 1808 talet där det står att de bodde i Kvarnby No 8 tills frun dog 1848. Vet någon vilket hus det kan vara….?
    Mannen var rusthållare.
    Hade varit tacksam om någon med information kunde kontakta mig på mammamu5@yahoo.se

  17. annamiwendel says:

    Enligt nedan kartlänk skulle Kvarnby 8 kunnat vara en av tomterna vid det som idag är Golfklubbens område:

    Click to access 374S2.pdf

    Det finns några äldre privata hus och ekonomibyggnader kvar inne på golfområdet, men de är nog av senare datum. Men den som kan tänkas kunna berätta mer är Bo Göran Hansson som arbetar på golfklubben med viltvården där bland annat. Du hittar honom på Facebook där han är den som också är med i Fåglarnas Malmö.
    Lycka till och berätta gärna om du kom fram till något!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s