Frans Nilsson hade ett jaktgevär

Britta Ternrud i Malmö visar här tre bilder ur familjealbumet från hennes morföräldrars tid i Kvarnby och berättar om vad det är vi ser på fotografierna. Har du mer information om till exempel personerna på fotografierna får du gärna höra av dig!

Frans Nilsson på jakt

“Tullstorp. På den här bilden ser du min morfar Frans Nilsson, bilden bör vara tagen omkring år 1942 och morfar är omkring 50 år då. Han står i sin trädgård på Tullstorpsvägen pl 233 och har ett gevär i handen. Förmodligen var han på väg ut att jaga på bilden eftersom han inte har något byte i handen. Troligtvis är det höst för då brukade morfar jaga och skjuta hare, fasan, kanin och duvor m fl smådjur.
I bakgrunden ser vi en hodda, där förvarade morfar trädgårdsgrejor. Han hade också sin egen lilla verkstad där. Skjulet som låg i anslutning till bostadshuset användes till att förvara cyklar. Skillnaden mellan en “hodda” och ett “skjul” var att det inte fanns väggar mer än på två sidor i skjulet.
Mormor och morfar odlade mycket blommor i sin trädgård och hade många fruktträd. På tomten bredvid, som är cirka 1 000 kvadratmeter, odlade familjen grönsaker för sin egen försörjning. Morfars trädgård gränsade till en handelsträdgård. Det var Malte och Margareta Rosengrens handelsträdgård. Jag kommer ihåg att Rosengrens hade många växthus, men idag finns endast deras boningshus kvar. Massor av tomater odlades i växthusen och slanggurkor.

Gylins arbetsstab 

Gyllins. Här ser du ett av Knut Gyllins växthus med chefen själv och delar av hans arbetsstab. Det är Knut Gyllin som har vit kostym och hatt. Min mormor Jenny arbetade som Gyllins högra hand. Jenny syns också på bilden. Det är Jenny som har svart väst, vit hätta, mörk kjol och en blomsterkruka i händerna. Bilden är antagligen från 1915-1920. Är det någon som kan identifiera fler personer på bilden? (Klicka på bilden så blir den större.)
Min mormor kom från Galva i Illinois, USA där hon var född. Efter en del kringelvägar hamnade familjen i Kvarnby och där träffade hon min morfar Frans Nilsson på Kvarnby Folkets hus. På den tiden dansades det i Kvarnby Folkets hus.
Frans och Jenny flyttade först till Kronobedet i Kvarnby och sedan vidare till Tullstorpvägen eftersom familjen växte. Frans och Jenny kom att bo där i ca 20 år tillsammans och morfar ensam i ytterligare 30 år. Deras barn flyttade efterhand ut och skaffade egna familjer. Mormor arbetade inte bara hos Gyllins en tid utan födde och uppfostrade också 11 barn.

Kritbruket Kvarnby

Kritbruket. Den här bilden är från kritbruket i Kvarnby med Frans Nilsson längst till vänster, en stilig man, eller hur? De andra tre vet jag inget om, men någon annan kanske känner igen dem? (Klicka på bilden så blir den större.) Morfar arbetade i många år på kritbruket och längst tid av de anställda. Morfar var mycket stolt över sitt arbete, man fick muskler som han sa. Morfar stannade där fram till sin pensionering.”
Text: Britta Ternrud.

Läs också om rekryten Frans Nilsson som Britta Ternrud tillhandahåller bloggen en intressant bild på. Och vi vill gärna får hjälp med att identifiera vem de andra är på fotot och var kan det vara taget?

Mer om Kvarnby och Husie förr i tiden:

Anders Ahlgren-kraftkarlen från Kvarnby
Belinda, arkeolog i Husie, på jakt efter forntiden i Gyllins
Bernt bakade bröd på Kvarnbybageriet
En gammal urklippspärm berättar
Fler glimtar från förr
Frans Nilsson hade ett jaktgevär
Handelsträdgårdar i Kvarnby
Kort från det gamla Kvarnby
 
Kvarnar i Husie 
Lilian berättar om Tillysborgs Värdshus
På promenad med Birgitta
Samling vid pumpen
Övrigt om gamla Husie

Se även: Vägar till Kvarnby som bloggredaktören skrivit. Där väver jag in vad jag själv varit med om hur Kvarnby har förändrat sig sedan jag flyttade hit 1991 med vad som har hänt här sedan hedenhös. Det bästa med min korta skrift är nog dock förteckningen över hembygdsforskaren Helge Anderssons alla artiklar i Malmö Kulturhistoriska Förenings Årsbok (Elbogen) om Husie. Ladda ner en pdf-fil här på min skrift  eller låna häftet på Husiebiblioteket.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s