Resa längs Sege å

I söndags turade jag längs Sege å, från mynning till källa. Lokalt litet resebolag ställde upp med gammal buss, god picknick och karta över Sege ås ringlande väg genom landskapet och så for vi iväg. Första anhalten:

11juni2017

Sege ås mynning längs med Sysavs centralkontor och avfallskraftvärmeverk i Malmö. Här där Sege å anlöper sundet finns på omgivande landbackar förutom sopanläggning även djurkyrkogård, skyttebana, kaninavelsförening och övningsplats för polis och brandkår. Vid källan vilar ett annat lugn (om det nu inte är så att det är tjurar utsläppta i hagen man måste ta sig in i för att nå fram):

11juni2017_3

Börringesjön i bakgrunden. Från den rinner Sege å ut i världen. Här i början av färden framstår vattendraget mest som en brunslammig göl, se pölen till vänster på bilden. Källans trakt är pastoral och plats för Lindholmens borgruin:

11juni2017_5

Här slog sig safarin ner för picknick och Sven Rosborn, arkeolog och forskare, höll ett spontant och underhållande föredrag om vad som sig har timat på denna borg en gång i tiden då Margareta var vår regent.  Vid åns utlopp i Öresund har väl visserligen den äldsta boplatsen för renjägare hittats (vid Segekarusellen), men det som hände här vid källan på 1300-talet är mer spännande historia att ta del av av förklarliga orsaker.

11juni2017_7

Sen vände vi hem och åvattnet segade 🙂 sig ner till Malmö det också.

This entry was posted in Kultur and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s