Arbetssökning pågår, del 11: Floskelracet

Arbetsgivare gillar, enligt en undersökning, om den som söker jobb beskriver sig själv som strukturerad, självgående, prestigelös, initiativrik och ansvarstagande. Alltså en arbetsgivare som faller för sådana uttryck vill jag knappast jobba hos… Beskrivningarna är ju bara floskler, dvs fina ord utan substansvärde: De säger ingenting utöver det självklara. För vem skulle komma på tanken att skriva motsatsen till ovannämnda begrepp i sin jobbansökan: Hej, jag är en ostrukturerad, osjälvständig, oansvarig, handlingsförlamad och prestigefylld person som gärna vill jobba hos er!
Hur formulerar arbetsgivare sina tjänsteutlysningar? Här ett smakprov. Och när du läser byt ut de eftersökta egenskaperna mot deras motsats och se därmed kanske tydligare hur meningslöst annonserna är formulerade på grund av flosklerna som staplas på hög:
“Du är utåtriktad och tycker om att arbeta med människor, är kreativ och har förmåga att skapa och vårda långsiktiga relationer. “ (säljare)
“Du måste kunna arbeta självständigt och ha god förmåga att planera ditt arbete, hög servicekänsla i dina kontakter med medarbetare och allmänhet, samt lätt för att samarbeta.” (administratör)
“Du skall ha lätt för att skapa och behålla en god kundrelation, vara flexibel samt kunna arbeta i team.” (frisör)
Suck. Okey jag får väl försöka då: Hej, jag är en strukturerad, självständig, ansvarsfull, initiativrik och prestigelös person som vill kräkas. Nej det blev fel, får nog träna lite till!
 

 

This entry was posted in Arbete & Fritid. Bookmark the permalink.

1 Response to Arbetssökning pågår, del 11: Floskelracet

  1. Emma says:

    Ja jag håller med. Dessutom, om man skriver alla dessa ord som är vad de söker så kan jag lova att jag inte är ensam… En i mängden. Kanske bättre att skriva motsatsen, bara för att skapa lite uppmärksamhet?!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s