Lösa hundar 3

Efter lång period med bara vettiga hundägare så mötte jag idag en man som vallade sin stora hanhund utan koppel. De var på väg mot mig och min kopplade hanhund. Följande samtal utspann sig:
-Vill du vara vänlig och koppla din hund för jag tror inte det här går så bra.
– Då får väl du ta en annan väg om du inte tror det ska gå bra.
– Förlåt?
– Man ska kunna gå med sin hund lös.
– Alltså min hund har tyvärr så många gånger blivit överfallen av lösa hanhundar så jag vill inte riskera att vara med om det fler gånger om det går att undvika.  Och jag tycker jag ska kunna be andra hundägare vänligt om att de kopplar sin hund. Jag tycker inte jag ska behöva acceptera att en stor hanhund bara ska kunna  komma framspringande mot mig om jag inte vill det.

Jag avslutade med att gå förbi och önska en trevlig dag, utan ironi för mannen kopplade faktiskt sin hund. Men jag hörde att han mumlade något jag väljer att inte tolka.

Han var uppenbart sur. Det var jag som gjort fel. Återigen har jag kränkt en hundägare. Till skillnad från Vägtrafikförordningen, som inte är skriven i termer av trafikanters rättigheter utan i deras skyldigheter, så finns det en kategori hundägare som har tilldelat sig snarast heliga rättigheter om att gå med sin hund lös. Tolkningsföreträde är bara förnamnet. Jag börjar undra om det är en variant på ett annat fenomen man brukar hacka ner på män för när de har köpt alldeles för uppseendeväckande bilar…

This entry was posted in Lösa hundar. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s