En lördagkväll i Malmös parker…

Malmö ljussätter här och där broar, skulpturer, fastigheter, gångstråk, etc på lite mer spektakulära sätt än att bara ge ledljus i mörkret. Jag tror det började med broarna längs inre ringvägen på 90-talet. Sedan har det tillkommit mer och mer och igår kväll bjöd staden på guidad promenad i de centrala parkerna.

Vi var många som på sista lördagkvällen i oktober slöt upp och en del var säkert med i fjol på evenemanget :by light som gick i samma tema och som var en mycket lyckad vandring i samma parkmiljö. Så icke årets!

Guiden körde powerwalk-tempo från ljusfenomen till ljusfenomen och började omedelbart prata så fort hon var framme vid en station varvid bara de först anlända fick höra någonting. Och vi var många i går kväll: en lång orm av intresserade slingrade sig fram i parkgångarna. Eftersom guiden var, måste jag tyvärr säga, förbluffande okunnig om saker och ting hade hon inte så mycket att säga utan när alla hunnit fram gick hon raskt vidare till nästa ljussättning. Det här med att uppleva ljussättningen och se sig omkring kunde man glömma…

Däremot kan den intresserade gå in på Malmö stads hemsida och lyssna i fåtöljen eller ladda ner till mp3-spelare och höra på plats en mer omfattande  inspelad guidning som täcker stora delar av innerstadens alla upplysningar. Gör det!

Gerhard Henning, Liggende pige

Avslutar med en bild jag tog EFTER språngmarschen: Liggende pige av Gerhard Henning. Verket står/ligger i Slottsparken och den blir häftigt dramatiserad av blixten rätt ut i nattmörkret. En detalj är att man även ser vad den taktila upplevelsen har fokuserat på, om man säger så…

This entry was posted in Kultur, Lördagspromenad, Malmö and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s